Bedrijf

Uw bedrijf verduurzamen om uw duurzaamheid ambitie waar te maken of omdat het moet van de overheid? Eén ding is zeker, ondernemend Nederland gaat verduurzamen.

Of u nou wel of niet wilt investeren, wel of geen geschikt dak hebt. Wij adviseren u graag en bieden u een oplossing.

En het mooie is dat u met alle duurzame maatregelen die u neemt, ook nog eens bespaart. Niet alleen op uw CO-2 uitstoot, maar vooral ook op uw kosten! Hieronder diverse verplichtingen en interessante subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf.

ENERGIELABEL C | 2023

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

BENG | 2021

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Fiscale voordelen | 2021

In 2021 heeft de overheid het aantal subsidies en fiscale voordelen opnieuw uitgebreid en verhoogd. Daarmee willen ze ondernemers stimuleren om in zonnepanelen te investeren.

Een overzicht van de meest voorkomende belastingvoordelen en subsidies voor zonnepanelen:

 1. EIA
 2. KIA
 3. BIK
 4. ISDE
 5. SDE++
 6. Jonge landbouwers

Naast een goed doordacht zonne-energie plan, voorzien van duidelijke en transparantie informatie, staan wij u ook graag bij met een goed advies over de verschillende subsidie mogelijkheden.

Meer weten, neem dan gerust even contact met ons op.

 

 

 

Vraag vrijblijvende offerte aan

 

1. EIA

Investeringen zijn een goede manier om de hoge belastingdruk te verlagen. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Energiebesparende bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA subsidie zijn opgenomen in de Energielijst die jaarlijks gepubliceerd wordt door de RVO.

Zonnepanelen bezitters mogen eenmalig 45,5% van de totale investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

 • Voor kleinverbruikers
 • Fiscaal voordeel eenmalig 45,5%

2. KIA

Naast de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren.

 • Voor kleinverbruikers
 • Fiscaal voordeel maximaal 28%

Door middel van deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst.

3. BIK

Om ervoor te zorgen dat bedrijven blijven investeren en waar mogelijk investeringen naar voren halen, is met ingang van 1 januari 2021, voor de duur van twee jaar de Baan-gerelateerde Investeringskorting (BIK) in werking.

Een extra fiscaal voordeel van de BIK bedraagt 3.9% voor investeringen tot vijf miljoen euro en 1.8% voor het investeringsbedrag boven de vijf miljoen euro, per kalenderjaar.

 • Voor klein- en grootverbruikers
 • Voordeel 3.9% of 1.8% per kalenderjaar

4. ISDE

Bent u een rechtspersoon? Dan kunt u met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uw gebouw verduurzamen met een kleinschalig zonnepanelen project.

De subsidie voor zonnepanelen kunt u aanvragen vanaf 4 januari 2021 tot en met 31 december 2023. Voor 2021 is 40 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De subsidie voor zonnepanelen bedraagt € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

 • Voor kleinverbruikers
 • Subsidie eenmalig 12,5 cent per geïnstalleerde Wattpiek

5. SDE++

Met de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) stimuleert de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie. Met zonnepanelen ontvangt u voor een periode van 15 jaar een vergoeding per opgewekte kWh. Zonnepanelen in combinatie met subsidie vormen dus een hele interessante business case voor ondernemers.

Het doel van een grootverbruiker is dus zoveel mogelijk zonnepanelen installeren. U verdient dan drie keer geld: 1) subsidie per opgewekte kWh 2) uw energiekosten dalen en 3) de opgewekte energie die u niet verbruikt kunt u verkopen aan het net.

 • Voor grootverbruikers met aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère
 • Subsidie 15 jaar lang een vast bedrag, per opgewekte kWh zonne-energie

6. Jonge Landbouwers

De overheid wil jonge landbouwers onder de 41 jaar stimuleren en ondersteunen. Daarmee kunnen zij beter inspelen op marktontwikkelingen en wensen van de samenleving.

Voor een investering in zonnepanelen kunt je als jonge landbouwer maximaal 20.000 euro subsidie krijgen. Met deze subsidie steunt de overheid agrarisch ondernemers bij een bedrijfsovername met de aanschaf van duurzame investeringen.

 • Voor klein- en grootverbruikers
 • Subsidie eenmalig maximaal € 20.000,-

De Jonge Landbouwsubsidie (JoLa) kun je combineren

 • Ben je kleinverbruiker met een aansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère, dan kan je de JoLa combineren met de Energie investeringsaftrek en Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
 • Ben je grootverbruiker dan kan je de JoLa combineren met SDE++-subsidie.

Salderen en 2023

De dagen dat u meer energie opwekt met zonnepanelen dan verbruikt, worden verrekend met de dagen dat u minder opwekt dan verbruikt. Salderen is alleen mogelijk voor kleinverbruikers met een aansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère. Het doel van een kleinverbruiker is dus om precies genoeg zonnepanelen te installeren en het jaarverbruik ‘0 kWh’ energie te krijgen. Dan ben je onafhankelijk van je energieleverancier.

Salderen vanaf 2023 | De regeling geldt tot 1 januari 2023. Daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd.De afbouw van de salderingsregeling houdt in dat opgewekte elektriciteit die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100 procent worden verrekend met de aangekochte elektriciteit.

Salderen voor 2023 | Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9% minder salderen en vanaf 2031 niet meer salderen.

Meer weten?

Naast een goed doordacht zonne-energie plan, voorzien van duidelijke en transparantie informatie, staan wij u ook graag bij met een goed advies over de verschillende subsidie mogelijkheden.

Meer weten, neem dan gerust even contact met ons op.

Michiel
Winfried
Pouwel
Feikje
Roy
Cas
John
Bus Natuursteen – Amersfoort
De Garage – Meppel
ABN-AMRO BANK – Sneek