Bedrijven

Fiscale voordelen bedrijven

EIA MIA Vamil
Volledige naam Energie-investeringsaftrek Milieu-investeringsaftrek Vrije Afschrijving Milieu-investeringen
Fiscaal voordeel 41,5% van de investeringskosten (extra) voor aanschaf en montage van zonnepanelen afschrijven van de fiscale winst 27% van de investeringskosten (extra) voor het vervangen van asbestdaken, -gevels en –dakgoten afschrijven van de fiscale winst 75% van de investeringskosten voor het vervangen van asbestdaken en de aanschaf van zonnepanelen op een willekeurig moment afschrijven

SUBSIDIE

Goed nieuws voor ondernemers! Wist u dat zonnepanelen ook prima uit kunnen zonder (SDE+) subsidie? De overheid beloont namelijk investerende ondernemers met de KIA (Kleinschaligheid Investeringsaftrek) en EIA (Energie Investeringsaftrek). Natuurlijk zijn er wel een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen: uw stroomverbruik, geplande investeringen en de rechtsvorm van uw onderneming. Korte terugverdien tijden en hoge financiële rendementen zijn te behalen over lange periodes. Een veilige investering met een prima rendement en goed voor het imago van uw bedrijf.

Wilt u ook meer informatie over onze lease mogelijkheden, klikt u dan hier.

KIA

  • KIA – Als u in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheid investeringsaftrek. De bedrijfsmiddelen waarin u investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek.

EIA 

  • De EIA is een extra aftrekpost waarmee u uw fiscale winst kunt verlagen. Hierdoor betaalt u minder belasting. Met de EIA kunt u 41,5% van de kosten voor aanschaf en montage van zonnepanelen afschrijven van uw fiscale winst, naast de reguliere afschrijving. Deze regeling is bedoeld voor ondernemers of organisaties die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen en investeren in duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen, zoals zonnepanelen. EIA geldt voor installaties > 25 kWp
  • Komt een investering voor de EIA in aanmerking? Dan mogen bedrijven 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Bij een winstbelasting van 25% krijgt een ondernemer ongeveer 10% van het investeringsbedrag terug van de fiscus.

In de Energielijst van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) staat vermeld welke duurzame producten in aanmerking komen voor Energie Investeringsaftrek. De Energielijst treft u hier aan. U dient de EIA binnen 3 maanden na het geven van de opdracht aan te vragen.

SDE+

  • Voor PV-installaties is de SDE subsidie uitsluitend opengesteld voor installaties die aangesloten zijn op een grootverbruiker aansluiting(>3* 80A) en een vermogen van 15 kWp of meer.

MIA 

  • Als u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, komt u mogelijk in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek. Op de Milieulijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA. De MIA is een fiscale aftrekregeling waarmee u 27% van de kosten voor het vervangen van asbestdaken, -gevels en –dakgoten kunt afschrijven van uw fiscale winst, naast de reguliere afschrijving. U kunt tevens Vamil toepassen naast de MIA-regeling.

MIA – Vamil

  • Wanneer ondernemers investeren in zonnepanelen of zonne-energiesystemen, kunnen zij mogelijk via de MIA en Vamil subsidie krijgen. Een deel van de investering kan dan afgetrokken worden van de fiscale winst. Daarnaast komen bedrijfsmiddelen in aanmerking voor willekeurige afschrijving. Op de Milieulijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL. Ieder jaar verschijnt een nieuwe Milieulijst. U kunt de milieulijsten downloaden op de internetsite van Agentschap NL.

ISDE

  • De overheid wil duurzaam ondernemen verder stimuleren door middel van interessant fiscale aftrekposten en subsidies voor ondernemers. Vanaf 1 januari 2016 kunnen ondernemers tevens gebruik maken van de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Meer informatie over deze regeling treft u hier aan.
  • De ISDE regeling mag echter niet gecombineerd worden met de Energie Investeringsaftrek.
  • In 2016 is er € 70 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassa ketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten. De regeling is 17 december 2015 gepubliceerd in de Staatscourant.

Let op! Niet alle subsidies zijn te combineren met elkaar en/of mogelijk komt u niet voor elk type subsidie in aanmerking. Vraag uw accountant/ boekhouder om meer informatie of lees de informatie op de website van Agentschap NL goed door. Naast de “landelijke” subsidies zijn er wellicht ook provinciale of gemeentelijke subsidies te verkrijgen.