BTW teruggave

BTW terugvorderen op zonnepanelen! Met deze tijdelijke maatregel wordt het voor particulieren en VvE’s eenvoudig om de betaalde BTW over de aanschaf van zonnepanelen van de Belastingdienst terug te krijgen.

Voldoet u aan de voorwaarden dan kunt u alles zelf eenvoudig regelen. Heeft u geen zin in al het papierwerk dan kunnen wij uw BTW aangifte volledig uit handen nemen.

BTW aangifte

In theorie moet iedereen die zonnepanelen koopt voortaan elk kwartaal btw-aangifte doen. De zonnepanelen leveren namelijk stroom aan het energienet, waardoor je ondernemer wordt. Maar als je geen zin hebt in gedoe en administratie, mag je de btw-aangifte ook achterwege laten. De Belastingdienst geeft je dan automatisch ontheffing van btw-aangifte op grond van een regeling voor ‘kleine ondernemers’. In de praktijk vallen alle particulieren onder deze regeling.

Je hoeft alleen in het jaar van aankoop btw-aangifte te doen. Voor de volgende jaren kun je ontheffing vragen op grond van de kleine-ondernemersregeling. Het handigst is het om dit meteen bij je aanmelding als ondernemer te doen. Je bent dan in één keer klaar. Ben je het vergeten? Dan kan het ook later nog, maar doe het wel voor 1 januari. NB: je kunt niet om ontheffing vragen voor het jaar waarin je de btw terugvraagt, in dat jaar moet je gewoon kwartaalaangifte btw doen.

BTW terugave op zonnestroom
BTW teruggave op zonnestroom

Ondernemer

Formeel ben je ondernemer vanaf het moment waarop je begint met stroom leveren aan het netwerk, dus vanaf de installatiedatum. Als je de btw op jouw zonnepanelen wilt terugvragen, moet je jezelf aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Let op: de energierekening moet wel op jouw naam staan.

Je moet de aanmelding doen binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de panelen hebt gekocht. Aanmelden voordat de panelen worden geïnstalleerd mag ook. Je kunt het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’ gebruiken. Dit formulier kun je downloaden op www.belastingdienst.nl.

Voorwaarden

  • U bent als particulier bekend bij de Belastingdienst.
  • De zonnepanelen zijn aangesloten op het lichtnet.
  • De zonnepanelen zijn op uw naam aangeschaft.
  • De installatie heeft na 20 juni 2013 plaatsgevonden.

Informatie