Gas en licht tientjes duurder per 1 juli 2018

Nieuws: Meppel juni 2018

Nederlandse huishoudens moeten per 1 juli 2018 meer gaan betalen voor energie! Veel leveranciers gooien hun tarieven op 1 juli omhoog, soms tot 70 euro op jaarbasis. Dat blijkt uit een inventarisatie van online vergelijker Gaslicht.com. van Ben Woldring.

De gestegen olieprijzen spelen een flinke rol in deze stijging!

Nuon laat een gemiddeld gezin van vier personen 32,31 euro meer betalen op jaarbasis. Van de grote drie spelers verhoogt Eneco de kosten voor gas en licht met 63,73 euro het meest. Essent, de derde grote speler van ons land, zegt de prijzen gelijk te houden. Ook bij Energiedirect is dat het geval.

Klanten van Energieflex zijn het slechtst af, de leverancier gooit zijn tarieven met wel 71,64 euro op jaarbasis omhoog. Bij Engie bedraagt de schade 36,48 euro, klanten van Powerpeers zijn vanaf juli gemiddeld 44,83 euro duurder uit.

Gaslicht.com heeft de prijsverhoging berekend op basis van 3500 Kilowattuur stroom en 1500 kuub gas. Dat is het gemiddelde verbruik van een doorsnee gezin van drie personen.

De verhogingen zijn opmerkelijk

Oorzaak van de prijsverhogingen zijn de gestegen inkoopprijzen. De stijgende olieprijzen spelen hier een flinke rol in. De verhogingen zijn opmerkelijk. Van de drie grote bedrijven liggen hun variabele tarieven al verreweg het hoogst. Bedragen de gemiddelde jaarkosten bij Nuon en Essent momenteel 1882,64 en 1898,29 euro, Eneco-klanten betalen nu al 1928, 20.

Tweede stijging op rij 2018

Het is al de tweede stijging dit jaar, in januari verhoogden energiebedrijven hun tarieven ook al. Toen bedroeg de verhoging gemiddeld ook enkele tientjes. Daarnaast maken diverse Kabinetsmaatregelen gas en licht dit jaar duurder: de opslag duurzame energie stijgt gemiddeld met 45 euro, de energiebelasting op gas 54 euro. Op stroom daalt de energietaks overigens wel met 30 euro.

Nuon bevestigt dat de stijgende olieprijzen voorname factor zijn. ,,Deze prijsverhoging is het gevolg van aanhoudende hogere prijzen op de inkoopmarkten voor stroom en gas,” stelt woordvoerder Oene van der Wal. De stroomprijs stijgt met 6,6 procent harder dan gas (3,7 procent) bij Nuon.

Het bedrijf ziet geen verband met het dichtdraaien van de Groningse gaskraan.

Ook Eneco wijst op duurdere energieprijzen. Zelf rekent het energiebedrijf overigens met een iets lager gemiddeld verbruik van 2800 kilowatt stroom en 1200 m3 gas. ,,Dan komen wij op een gemiddelde verhoging van 50 euro uit,” zegt Arie Spruijt.

Hij erkent dat Eneco dit keer relatief meer stijgt dan veel concurrenten. ,,Dat heeft onder meer met de timing te maken dat je energie inkoopt. Iedere leverancier heeft daar een andere strategie in. In het verleden heeft dat vaak in het voordeel van onze klanten gewerkt. Dit keer niet.”

Bron: AD 15 juni 2018

STAP NÙ OVER OP ZONNEPANELEN

Zonnestroom is onze passie en missie voor een duurzame samenleving, het zijn de fundamenten waarop wij bouwen. GroenOpgewekt 5.0 levert en installeert sinds 2012 Duitse (BMW-i) en Nederlandse Glas-Glas zonnepanelen, want alleen dát levert u het hoogste rendement op!

Gas en elektriciteit prijzen weer omhoog, stap nu over op zonnepanelen van GroenOpgewekt 5.0 uit Meppel

GroenOpgewekt 5.0 is de ‘zonnestroom specialist’ van het Noorden met jarenlange ervaring, dáár kunt ú op vertrouwen!

Neem anders gerust eens contact met ons op.

Kijk voor meer nieuws in ons archief.