Nieuws: Meppel 11 oktober 2017
Met een programma vol inspirerende ideeën trapte de gemeente Meppel gisteravond de ideeën wedstrijd ‘Maak Meppel Duurzamer’ af. Timo de Jong zong het motto van de avond: ‘De kleur is Groen, het werkwoord is Doen.’
MEPPEL
Meppel sluit aan bij de landelijke doelstelling: ‘CO2-neutraal in 2040’. Ambitieus, erkende wethouder Gert Stam, maar voor minder doet de gemeente het niet.
SOCIAAL
Ook al lijken energiebesparing, het opwekken van duurzame energie, de meest voor de hand liggende doelen te zijn, inwoners dragen ook samen zorg voor een duurzamere woon- of leefomgeving.
Liefst twee vrijwilligersorganisaties waren dinsdagavond vertegenwoordigd, die juist een blijvende sociale samenhang in de buurten wijken voorstaan.
GroenOpgewekt 5.0
GroenOpgewekt 5.0 uit Meppel helpt bedrijven en particulieren energie neutraal (ver)bouwen met slimme high-end kwaliteit producten.
Energieconcepten voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG), nul op de meter of energieplus woningen (NOM woning, passief en actief huis).
Zonnepanelen, verwarming en ledverlichting installaties met specifieke kenmerken en condities, voor het hoogste rendement op uw investering.“Je hebt meer zicht op de kwaliteit en duurzaamheid van een product als je weet waar het vandaan komt.”
BREDEROSCHOOL
De eigen woonomgeving komt snel centraal te staan, vertelde directeur Marike Venema over het project ‘Brederoschool 3D-duurzaam’. De bevlogen schooldirecteur sleepte er namens haar basisschool de titel ‘De Groenste Groninger’ mee in de wacht.
Met sponsorgeld en subsidie sprokkelde de Brederoschool zes ton euro bij elkaar om het schoolgebouw te ‘vergroenen’. De tien gouden regels voor Duurzaamheid werden door de milieubewuste leerlingen thuis verspreid. Duurzaamheid verankerde de school in het hele onderwijsprogramma.
BREIEN
Ook Agnes Bakker, naamgeefster van het project ‘Breien met Agnes’ benadrukte de sociale component van het project dat begon als ‘protestactie tegen de plasticsoep in de oceanen,’ aldus de bevlogen Groningse. ‘Als mensen in beweging komen, dan voelen zij zich snel verbonden in het zelfde doel,’ merkte Agnes.
Zij zette jong en oud in haar stad aan van afvalplastic tassen en zakken een enorm wandkleed te breien. ‘Gesprekken tussen de breiende deelnemers kwamen spontaan op gang. Duurzaamheid is veel breder dan zonnepanelen en windmolens’.
LUTTEN LEEFT
Tonny Scholten, een van de drijvende krachten achter Lutten Leeft, deed uit de doeken hoe in totaal duizend dorpsbewoners zich inzetten voor de duurzame nieuwbouw van de basisschool en voor meer woningbouw voor jonge gezinnen en senioren.
Die doelgroepen willen graag in Lutten blijven wonen en werken,’ schetste Scholten het belang in de verre toekomst van Lutten Leeft.
REGEERAKKOORD
Dat het regeerakkoord dinsdag op Dag van de Duurzaamheid werd gepresenteerd, kon haast geen toeval zijn, lachte wethouder Gert Stam. Stam koestert hoge verwachtingen over duurzaamheid van het nieuwe kabinet. Er staat immers 300 miljoen euro op de begroting van het Rutte III.
Ook lokale energie- overgangsprojecten zoals Nijeveen Energieneutraal of het gasloze Nieuwveense Landen zijn daarvan voorbeelden . Deze prijsvraag past dan ook naadloos in het duurzame kabinetsbeleid.