nu kopen of wachten

Is het verstandig om nu zonnepanelen te kopen of kunt u beter wachten?

Zo’n 7% van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels zonnepanelen en deze groep is snel groeiende. Vorig jaar verdubbelde het aantal geregistreerde zonnepanelen systemen in Nederland.

Uit onderzoek blijkt echter dat ruim 35% van de Nederlanders investeringen in duurzame, energiebesparende maatregelen uitstelt omdat men verwacht dat de prijzen de komende jaren dalen. Is het handig om nu zonnepanelen te kopen of kun je toch beter nog even wachten.

de beste zonnepanelen

Waarom NU?

AANTREKKELIJK RENDEMENT: met de huidige (zeer) lage rentes kunt u uw spaargeld beter in de woning investeren voor een beter rendement op geld. Het financiële rendement van zonnepanelen ligt rond de 10%.  Heb je voldoende spaargeld dan kan het uitermate lucratief zijn om dit geld in de woning te investeren.

Heeft u geen voldoende spaargeld? Dan kan een duurzaamheidslening uitkomst bieden, dit soort leningen hebben een aantrekkelijke rente (0.5 tot 2.5% gemiddeld). Het rendement op zonnepanelen is veel hoger dan de rente die u betaalt, daarmee is het een zeer interessant alternatief om te overwegen.

ZONNEPANELEN EMMEN

VERHOGING EIGEN WONINGWAARDE: uit onderzoek van de Universiteit Tilburg en de Universiteit van Maastricht blijkt dat woningen met een energielabel A tot wel 10% meer op leveren bij verkoop dan vergelijkbare woningen met label G. Daarnaast blijkt ook dat energiezuinige woningen sneller verkocht worden.

Kortom, de aanschaf van zonnepanelen is niet alleen gunstig vanwege de lagere energierekening die het met zich meebrengt, maar ook voor de woningwaarde. Dubbel rendement dus!

MINDER AFHANKELIJK: afhankelijk van het stroomverbruik en het beschikbare dakoppervlak, kunt u met zonnepanelen al gauw 50 tot 100% van je stroomverbruik dekken. Hiermee wordt u minder afhankelijk van het energiebedrijf en wekt u bovendien eigen schone zonnestroom op in plaats van grijze stroom van de fossiele energiebedrijven.

U ontvangt tevens uw 21% BTW retour bij aanschaf van een zonnestroom installatie (tijdelijke maatregel).

waarom wachten?

Sommige mensen denken dat het beter is om nog te wachten met het kopen van zonnepanelen, omdat ze verwachten dat over een paar jaar de zonnepanelen dubbel zo efficiënt zijn of een stuk goedkoper zijn geworden. In hoeverre lijken deze gedachten reëel? Hieronder gaan we hier wat dieper op in.

de beste zonnepanelen 2017
Glas-Glas zonnepanelen – Hulshorst

DALENDE PRIJZEN: veel mensen twijfelen of ze niet een paar jaar moeten wachten met het kopen van  zonnepanelen omdat de panelen dan bijvoorbeeld veel goedkoper zijn of veel efficiënter energie opwekken. Als we kijken naar de afgelopen 5 jaren, dan is de prijs van zonnepanelen met ruim 50% gedaald.

Uit onderzoek van de stichting Monitoring  Zonnestroom blijkt dat het grootste deel van deze daling tussen 2011 en 2013 plaats vond. Sindsdien is de prijs niet tot maar zeer langzaam gedaald. Ook de prijs van omvormers daalde maar heel licht (-0,3%).

Daarnaast zijn de installatiekosten in de vorm van arbeid ook een onderdeel van de offerteprijs, deze kosten zullen niet dalen. Kortom, het idee om 2 jaar te wachten met zonnepanelen kopen omdat ze dan 2x zo goedkoop zijn lijkt niet heel erg realistisch.

zonnepaneel prijsdaling - kopen of niet kopen zonnepanelen?

VERHOGING RENDEMENT: hoe zit het dan met de toename in de efficiëntie van zonnepanelen? Je ziet dat de efficiency en het vermogen heel langzaam toeneemt. Wachten met het kopen van zonnepanelen omdat de efficiency in een paar jaar tijd is toegenomen lijkt niet heel realistisch.

Zonnepanelen-efficiency-daling-300x168

VERHUIZEN: indien u plannen heeft om te gaan verhuizen binnen een periode van 5 jaar, dan kunt u zich afvragen of het handig is om een investering te doen in zonnepanelen, u verdient deze immers niet direct terug. Wat we echter zien is dat het nemen van energiebesparende maatregelen of zonnepanelen steeds meer tot uiting komt in de woningwaarde.

Het kopen van zonnepanelen als je vrij snel verhuisd is dus niet gelijk weggegooid geld. Sterker nog…uit onderzoek blijkt dat zo’n 45% van de woningeigenaren die gaan verhuizen een huis met zonnepanelen interessanter te vinden.

zonnepanelen meppel
Glas-Glas zonnepanelen 108 kWh/Wp – Meppel.

NIET MOOI: er zijn veel mensen die geen zonnepanelen willen om esthetische redenen. Gelukkig voor deze mensen zijn er op dat vlak wel veel ontwikkelingen. Zonnepanelen fabrikanten krijgen steeds meer oog voor het esthetische aspect, zo zijn er tegenwoordig ook zonnepanelen in de vorm van dakpannen.

Of zonnepanelen die in het dak worden geïntegreerd en gebouw geïntegreerde oplossingen – BIPV.

Conclusie

Uiteindelijk is het aan u om de keus te maken welke argumenten het zwaarst wegen. In ieder geval kunnen we rustig stellen dat het kopen van zonnepanelen op dit moment niet snel iets is waar je later spijt van zult krijgen. Je kan uiteraard een jaartje wachten, maar de kans dat dat zich uitbetaalt achten we klein.

Je betaalt namelijk een vol jaar energiekosten die je niet hebt als je de zonnepanelen nu koopt. U investeert in zonnepanelen tegen een rendement wat je niet snel op de bank of beurs behaalt, het verhoogt je woningwaarde en misschien wel het belangrijkste: je gaat ‘onafhankelijk’ van het energiebedrijf je eigen schone stroom opwekken.

zonnepanelen harderwijk

zonnepanelen Meppel veilig op je dak
Ervaren en gecertificeerde installateurs.