PERC cel

MET PERC meer energie!

Onze Glas-Glas zonnepanelen zijn voorzien van PERC zonnecellen (Passivated Emitter Rear Cell), evenals de Glas-Glas zonnepanelen van Exasun. Zie ook ons nieuwsbericht april 2018 en de informatie in  PV-tech november 2018.

Hoe werkt PERC?

Wolken werken als een natuurlijk kleurenfilter van het zonlicht. Kleuren met een korte golflengte worden tegengehouden en kleuren met een langere golflengte gaan erdoorheen. De kleur rood heeft een langere golflengte en wordt niet door een wolk tegengehouden en daardoor opgevangen in de zonnecel en dat is nu juist het gebied waar PERC-zonnecellen het meeste rendement uit halen. PERC-zonnecellen geven een hoger rendement en presteren hierdoor beter bij lage lichtniveaus.

GLAS-GLAS ZONNEPANELEN

PERC zonnecellen zijn veel gevoeliger voor vocht en zuurstof.  Dit concludeert dat glas-glas zonnepanelen in combinatie met PERC technologie voor ultieme kwaliteit en het hoogste rendement staat. Glas-folie zonnepanelen daarentegen met (en zonder) PERC cellen degraderen vele malen sneller. Daardoor laten PERC cellen zich het beste combineren met onze glas-glas zonnepanelen. Om deze reden is de combinatie van PERC-zonnecellen met glas-glas veel duurzamer en het meest rendabel.

Lichtval

Eigenlijk is een zonnecel een lichtval. De ideale zonnecel reflecteert geen licht en zet 100% van de opgevangen energie om in elektriciteit. een zonnecel is heel erg dun (+/- 0,2 mm ). Een zonnecel werkt op het gehele lichtspectrum. Van al het licht wat de zon uitzend zien wij alleen de bekende kleuren van de regenboog.

Dit is van paars (400nm) tot rood (750nm). Korte golflengtes zoals blauw licht wordt bovenin de zonnecel gevangen. Rood licht wordt onderin de zonnecel gevangen.

PERC zichtbaar lichtspectrum zonnepanelen Meppel Zwolle Steenwijk Ommen Assen Hoogeveen en Kampen

Het lichtspectrum is echter veel breder dan wat wij kunnen zien. Van alle energie die de zon uitstraalt kunnen we ongeveer 50 procent zien. De rest van de energie zit met name in het spectrum met een langere golflengte (700nm+).

Juist deze fotonen met een langere golflengte hebben nogal de neiging om dwars door de zonnecel te schieten. En dat is zonde want dan levert het geen energie op.

PERC WERKING

Bij een normale zonnecel is de hele achterkant geleidend. Op de hele achterkant wordt een soort aluminium pasta aangebracht. Als een foton doorschiet eindigt hij op de geleidende achterkant en gaat de energie als elektriciteit verloren (als warmte).

PERC zonnecellen

Bij PERC-technologie worden er op de achterkant van de zonnecel niet geleidende lijntjes aangebracht. Deze zorgen ervoor dat de elektronen die los worden gemaakt door de fotonen maar op een bepaald deel van de cel naar de achterkant kunnen stromen.

Maar op de niet geleidende lijntjes worden de doorgeschoten fotonen teruggekaatst de zonnecel in. Zo wordt de kans (aanzienlijk) vergroot dat de foton een elektron vrij maakt en zo voor elektriciteit zorgt.

MEER RENDEMENT

De PERC-technologie zorgt met de lichtval voor meer opbrengst. En dat is mooi, want hoe meer energie er uit de zonnecel gehaald wordt hoe beter. Maar het heeft ook nog een ander voordeel. Er wordt minder zonne-energie omgezet in warmte.

Hoe warmer een zonnecel wordt hoe minder deze gaat presteren. Een normale zonnecel geeft 0,4% minder rendement per graad dat de cel warmer wordt met als nadeel minder rendement want de energie wordt weer omgezet in warmte.

De lichtval heeft nog een ander voordeel. Bewolking zorgt ervoor dat minder energie de aarde bereikt. De bewolking werkt hierbij als een filter waarbij met name de kleuren met een kortere golflengtes eruit gefilterd worden.

Relatief gezien bereikt meer licht met een langere golflengte de aarde. En dat is het gebied waar PERC-zonnecellen net dat beetje meer rendement geven.