Soorten zonnepanelen

Er bestaan drie soorten zonnepanelen waarvan wij de meest actuele informatie voor u op een rij hebben gezet.

HOE VERGELIJK JE APPELS MET PEREN ALS JE GEEN VERSTAND HEBT VAN FRUIT?

Een inschatting maken voor een zonnepanelen systeem is op basis van prijs‐kwaliteitverhouding erg ingewikkeld en beslist niet gemakkelijk. Dat komt doordat hier veel technische voorkennis voor nodig is, maar ook achtergrondinformatie over fabrikanten, importeurs en de veiligheid van uw installatie. Wij helpen u ontdekken wat verschillen en overeenkomsten zijn.

 • GLAS-FOLIE
 • GLAS-GLAS
 • DUNNE FILM (CIGS).

GLAS-FOLIE

SolarWatt dealerSolarWatt dealer

GLAS-FOLIE mono en poly kristallijne zonnepanelen herkent u aan de zwarte en blauwe kleur.

Opmerkelijk: De glas-folie zonnepanelen zijn niet bestand tegen vocht en de drop down (drastische afname kWh opbrengst) ligt vaak tussen de 5 en 15 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en materiaal gebruik.

Microcracks: De zonnecellen liggen niet in een neutrale zone en zijn daardoor zeer kwetsbaar, hebben grote kans op microcracks (onder andere veroorzaakt door hagel, storm, transport en installatie). Microcracks zijn niet direct zichtbaar en zorgen er binnen afzienbare tijd voor dat het vermogen drastisch terugloopt en de kWh opbrengst neemt zeer snel af.

Garantie: De productgarantie is 10 of 12 jaar, de vermogensgarantie 25 jaar en de degradatie van het zonnepaneel is 0.8% per jaar en (vaak) nog hoger. Indien het product na 10 jaar kapot is heeft u geen recht meer op de 25 jaar vermogensgarantie!

Faillissement: De Altman Z-score is een formule om een faillissement te voorspellen. Deze formule wordt gebruikt voor het voorspellen van bedrijfsfaillissementen binnen twee jaar en de status van financiële nood. Deze formule wordt algemeen aanvaard door de controleurs, accountants en rechtbanken.

Import: Worden de zonnepanelen geïmporteerd en de fabriek gaat failliet, dan hoeft men maar 2 jaar garantie te geven volgens het Europese Hof  ipv 10 jaar product en 25 jaar vermogensgarantie. De meeste problemen beginnen al na twee jaar!!

Voordelen: esthetisch fraai, goedkoop en lichtgewicht.

Nadelen: hoge degradatie, twijfelachtige garanties – grote kans op vocht – zonnecelen niet in neutrale zone – import – kans op microcracks.

Dunnefilm (CI(G)S)

Dunnefilm of dunne film zonnepanelen van Solar Frontier, TSMC, Avancis geven absoluut geen garantie op de toekomst en de claims kloppen niet.

Deze zwarte CI(G)S zonnepanelen staan esthetisch mooi op vele gebouwen. Naast deze overwegingen is de ervaring dat de claim van ca. 10% meeropbrengst bij bewolking, schaduw of bij een oost/west-plaatsing misplaatst is.

De claim kan niet worden onderbouwd en bevestigd. Dunnefilm zonnepanelen hebben een slag gemaakt wat betreft efficiency. Maar het hoogste rendement paneel komt men niet in de buurt van het minst presterende kristallijnen zonnepanelen. Als het gaat om dunnefilm zonnepanelen worden klanten vaak bestookt met termen als ‘diffuus licht’ en ‘light staking effect’. Inmiddels zijn er al twee grote CIS fabrikanten gestopt:

 • 2016 – TSMC gestopt met productie.
 • 2017 – Solar Frontier gestopt met verkoop.

Alle zonnepanelen, ongeacht de techniek, hebben licht nodig. Bij bewolking en schaduw heb je überhaupt nog maar 20% of 30 % van de opbrengst, dus deze 10% meer opbrengst van 30% is dan slecht 3%. Dat zou betekenen dat het CIS paneel niet 10% beter presteert maar slechts 2% tot 3%. Echter deze voordelen haal je ook bij poly en mono zonnepanelen met antireflectie coating, dit werk precies hetzelfde en levert u dan ook ook 3% tot 4% meer op.

Garantie: De productgarantie is 10 of 12 jaar, de vermogensgarantie 25 jaar en de degradatie van het zonnepaneel is 0.8% per jaar en (vaak) nog hoger. Indien het product na 10 jaar kapot is heeft u geen recht meer op de 25 jaar vermogensgarantie!

Voordelen: esthetisch fraai (niet altijd/ aurora effect) – goedkoop – lichtgewicht – geen kans op microcracks.

Nadelen: niet bewezen techniek – degradatie – garanties – import – laag rendement per m2 – hoge spanningen.

Import: Worden de zonnepanelen geïmporteerd en de fabriek gaat failliet, dan hoeft men slechts 2 jaar garantie te geven volgens het Europese Hof ipv 10 jaar product en 25 jaar vermogensgarantie.

Opmerkelijk: Volgens een recent rapport is het marktaandeel dunnefilm zonnepanelen van 10% in 2000, gestegen naar een top van 17% in 2009 en weer teruggezakt naar 9% in 2014. Dunnefilm wordt voornamelijk in Nederland en Japan verkocht, dankzij de mooie marketing claims. 

Conclusies:

 • Geen lange termijn bewijzen ten aanzien van degradatie.
 • Enkele jaren ervaring.
 • Het dunnefilm marktaandeel zakt aanzienlijk.
 • De claims kloppen niet.
 • Laag rendement per vierkante meter.

GLAS-GLAS

SolarFrontier is gestopt

Glas-Glas poly en monokristallijne zonnepanelen zijn de ‘nieuwe generatie’ Glas-Glas zonnepanelen. Ze zijn extreem getest, hebben het 5 sterren keurmerk van de Europese consumenten organisatie, ‘zeer goed’ getest door De Consumentenbond, gecertificeerd en bestand tegen 45 mm hagelstenen. Maar ook 30 jaar garantie op het product en vermogen.

Glas-Glas zonnepanelen hebben een opbrengst die 25% boven de industrienorm ligt met de laagste kWh prijs. Ze hebben ‘wereldwijd’ de best claimbare garanties en een ‘gratis’ all-risk verzekering. De bewezen argumenten van Glas-Glas vs Glas-Folie.

Dunnefilm techniek CIS

Glas-Glas is de nieuwe standaard in de markt, wanneer het om bewezen betere kwaliteit gaat. De degradatie is nihil, waardoor de opbrengst veel hoger ligt dan met Glas-Folie zonnepanelen.

Glas is extreem duurzaam, volledig bestendig tegen vocht en vuil, maar ook tegen extreme weersomstandigheden en chemicaliën. Glas-Glas zonnepanelen hebben géén kunststof achterzijde meer, maar een volledig ondoordringbare ‘glas’ achterzijde.

DE BESTE KEUZE?

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de niet bewezen techniek en het lagere rendement, kun je op dit moment beter kiezen voor kristallijnen zonnepanelen. Onderzoek dan eerst goed wat de financiële status is van de fabriek en vraag of de panelen waterdicht zijn, goed verpakt worden, men ook flashtest rapporten meeleveren, PID vrij zijn, hagelbestendig zijn enzovoort.

Maar wanneer je een kWh opbrengst wilt die 25% hoger ligt dan Glas-Folie zonnepanelen met de best claimbare garanties, en wil je alle zekerheid over je investering dan kun je het allerbeste kiezen voor Glas-Glas zonnepanelen.

GroenOpgewekt 5.0 levert uitsluitend Europese kwaliteit van fabrikanten met transparante ketens en met de best claimbare garanties. Wij werken sinds 2011 met Glas-Glas zonnepanelen uit Nederland en Duitsland.

KWH OPBRENGST

GroenOpgewekt 5.0 maakt gebruik van geavanceerde software en 360 graden analyse- en rekenmodellen voor de enige juiste kWh berekening. Ontwikkeld door de TU-Delft.

Wij maken een optimaal ontwerp waarmee we de jaarlijkse kWh opbrengst pér zonnepaneel kunnen berekenen. Voor ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt de inval van zonlicht en schaduwwerking gedurende de dag en gedurende het jaar berekend. Wij houden daarnaast rekening met klimaatdata, direct en diffuus licht, de specificaties van het systeem en het aantal zonuren (zonne-instraling) van uw eigen locatie adres.

Laat u zich vooral niet verleiden door snelle verkopers in deze “hit and run markt” met een aantrekkelijke hoge kWh opbrengst in het eerste jaar – zonder uiste onderbouwing. Waar is deze kWh opbrengst op gebaseerd, wat voor garantie krijgt u hierop en hoe wordt de opbrengst onderbouwd?

En wat doet de kWh opbrengst in het tweede, derde en vierde jaar enzovoort? Of moet u na twee, drie of vier jaar toch extra kWh-en inkopen bij uw stroomleverancier of zelfs een geheel nieuwe zonnestroom installatie aanschaffen?

HOOGSTE RENDEMENT!

Onze Glas-Glas zonnepanelen leverden ook in 2016 bewezen en aantoonbaar, hogere kWh opbrengsten (ook) bij een gemiddelde oriëntatie. Het landelijk onderzoek (vb. Hoogeveen) toont aan dat onze Glas-Glas zonnepanelen 1.08 kWh/Wp produceren vs. Glas-Folie zonnepanelen met slechts 0.84 kWh/Wp – BRON.

 • 15 Glas-Folie panelen van 270 Wattpiek leveren 3402 kWh in Hoogeveen – 2016.
 • 15 Glas-Glas panelen van 270 Wattpiek leveren 4374 kWh in Hoogeveen – 2016.

Conclusie: SolarWatt Glas-Glas zonnepanelen leveren 28% éxtra kWh-en op, dat in slechts één jaar en minimaal dertig jaar! Wij laten het u graag zien met transparante onderbouwing. 

Soortgelijke resultaten treffen we uiteraard ook aan in Meppel, Zwartsluis, Kampen, Venlo, Swifterbant, Boijl, Holwerd, Zwolle, Assen, Gieten, Hulshorst, Venlo, Anloo, Ruinerwold, Nijeveen, Hattem, Staphorst en Dedemsvaart enzovoort.