Soorten Zonnepanelen

Bij de keuze voor het juiste type zonnepaneel is het van belang een aantal soorten zonnepanelen te vergelijken, alvorens tot aankoop over te gaan.

Voor de juiste keuze zijn er veel factoren tegen elkaar af te wegen. Denk aan rendement, opbrengst, kwaliteit, efficiency, capaciteit, levensduur, prijs en de terugverdientijd. Dit maakt een keuze voor de juiste zonnepanelen ingewikkeld. Om deze reden hebben we de belangrijkste punten uiteengezet.

Er is grofweg een onderscheid te maken tussen 2 soorten zonnepanelen: dunne-film zonnepanelen en kristallijn zonnepanelen.

 1. Dunne-film zonnepanelen: dit zijn dunne, flexibele zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn goedkoper, maar leveren minder rendement op en hebben een kortere levensduur.
 2. Kristallijn zonnepanelen: leveren een hoger rendement op. Toegepast bij Glas-Folie (glas op onderfolie) en Glas-Glas (boven- en onderkant glas) zonnepanelen.

Eigenschappen van de soorten zonnepanelen op een rij:

  Dunne- film panelen Kristallijn Glas-folie Zonnepanelen Kristallijn Glas-glas zonnepanelen
Materiaal + +/- ++
Gewicht ++ + +/-
Rendement + + ++
Uiterlijk ++ + +
Kans op Microcracks ++ ++
Afname rendement ++
Garantie +/- +/- ++

Wilt u advies ontvangen over verschillende soorten zonnepanelen? Neem dan contact op en ontvang vrijblijvend advies!

Neem contact op

1. Dunne-film zonnepanelen (CIS en CIGS)

Dunne-film zonnepanelen zien er meestal zwart uit. Wanneer deze panelen naast elkaar worden gelegd, ontstaat er een egaal zwart geheel. Dit ziet er esthetisch fraai uit, wat veel mensen mooi vinden. Echter zijn deze panelen vaak kleiner, waardoor er meer panelen moeten worden geplaatst om hetzelfde rendement te kunnen behalen. Dit soort zonnepanelen zijn vooral gewild bij groothandels en installateurs.

Dunne-film panelen bestaan uit glas met een fotovoltaïsch actieve laag (laag die licht omzet in elektriciteit). Doordat de dunne-film zonnecellen in deze panelen zo dun zijn, is er minder materiaal nodig voor productie. Daarom zijn ze licht en buigzamer, maar ze leveren minder rendement op.

Daarnaast zijn ze goedkoper dan kristallijnpanelen waarin mono – of poly kristallen zijn gebruikt, doordat de halfgeleider silicium niet is toegevoegd (hier later meer over). Verder is er minder tot geen kans op microcracks – micro scheurtjes in de cellen, van negatieve invloed op de opbrengst.

De productgarantie van dunne-film panelen is 10 of 12 jaar, de vermogensgarantie is 25 jaar en de degradatie van het zonnepaneel is 0.8% per jaar of nog hoger. Indien het product na 10 jaar kapot is, heeft u geen recht meer op de 25 jaar vermogensgarantie. Worden de zonnepanelen geïmporteerd en de fabriek gaat failliet, dan hoeft men slechts 2 jaar garantie te geven volgens het Europese Hof.

Er wordt geclaimd dat de dunne-film zonnepanelen de nieuwste techniek is, met een hoger rendement. Deze claim kan helaas niet worden onderbouwd. Het hoogste rendement dunne-film paneel komt niet in de buurt van de minst presterende kristallijnen zonnepanelen.

Dunne-film zonnepanelen, de voor– en nadelen

Voordelen dunne-film zonnepanelen:

 • Esthetisch fraai.
 • Goedkoop.
 • Licht gewicht.
 • Geen kans op microcracks.

Nadelen dunne-film zonnepanelen:

 • Niet bewezen techniek.
 • Sprake van degradatie.
 • Minder lange garantie.  
 • Risico’s import.
 • Laag rendement per m2.

2. Kristallijne zonnepanelen

De glas laag van kristallijne zonnepanelen wordt gemaakt van silicium, een kiezel. De silicium wordt bewerkt in de fabriek tot zonnecellen en daar wordt een beschermende laag glas aan toegevoegd. De foto-elektrische (energie opnemen van licht) eigenschappen van silicium maken het geschikt voor fotocellen. Bij invallend licht in fotocellen wordt elektrische stroom aangemaakt.

Er is een onderscheid te maken in mono- en poly kristallijne zonnepanelen. U herkent de monokristallijne zonnepanelen de zwarte kleur en de polykristallijne zonnepanelen aan de blauwe kleur. Of het gaat om mono- of polycellen, wordt bepaald door de productie.

Polykristallijne zonnecellen

Bij polykristallijne zonnecellen liggen de kristallen kriskras door elkaar. Bij de productie van deze zonnecellen wordt silicium gesmolten en afgekoeld. Tijdens dit stolproces worden geen extra handelingen uitgevoerd, waardoor er kristallen ontstaan die verschillende vormen zullen aannemen. Hierdoor is er op het paneel een patroon te zien dat lijkt op gebroken scherven. Dit zorgt voor een onrustiger beeld & reflectie. 

Monokristallijne zonnecellen

Bij de productie van mono kristallijne zonnecellen wordt er uit silicium staven geproduceerd met één kristal. Dit wordt verwerkt in dunne platen die de zonnecellen zullen vormen. De silicium smelt en koelt af, maar dit proces wordt beïnvloed tijdens het stollen. Zo komen de kristallen allemaal in dezelfde richting komen te liggen. Dit zorgt voor een effen kleur.

De verschillen tussen poly- en mono kristallijne panelen

  Poly kristallijnpanelen Mono kristallijnpanelen
Prijs €€ €€€
Uiterlijk Onregelmatige kristalvlakken – onrustiger en meer reflectie Effen kleur
Kleur Blauw Zwart of donkerblauw
Werking Beter bij indirecte zonnestraling Beter bij directe zonnestraling
Efficiëntie Minder efficiënt (verschilt per fabrikant) Efficiënter (verschilt per fabrikant)

Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak iets goedkoper dan monokristallijne panelen. Het gaat hierbij over een verschil van een paar tientjes per zonnepaneel.

Over het algemeen beschikken monokristallijne zonnepanelen over de technologie om de efficiëntste resultaten te behalen. Dit verschilt echter per fabrikant: soms heeft een aanbieder mono- en polykristallijne panelen van dezelfde fabrikant met gelijk vermogen in Wattpiek (Wp). In dat geval kan er van een vrijwel gelijke opbrengst uitgegaan worden. Een vermogen van 280-320 wattpiek is inmiddels gebruikelijk.

De beste zonnepaneel?

Wanneer we kijken naar de niet bewezen techniek en het lagere rendement, kun je op dit moment beter kiezen voor kristallijnen zonnepanelen. Onderzoek dan eerst goed wat de financiële status is van de fabriek en vraag of de panelen waterdicht zijn, goed verpakt worden, men ook flashtest rapporten meeleveren, PID vrij zijn, hagelbestendig zijn enzovoort.

Conclusie

Wanneer je een kWh opbrengst wilt die 25% hoger ligt dan Glas-Folie zonnepanelen met de best claimbare garanties en wil je alle zekerheid over je investering? Dan kun je het beste kiezen voor Glas-Glas zonnepanelen.

GroenOpgewekt 5.0 levert Glas-Glas zonnepanelen, uitsluitend Europese kwaliteit van fabrikanten met transparante ketens en met de best claimbare garanties. Wij werken sinds 2011 met Glas-Glas zonnepanelen uit Nederland en Glas-Glas zonnepanelen uit Duitsland.

Benieuwd hoeveel rendement zonnepanelen u op kunnen leveren? Groen opgewekt beschikt over software om in te kunnen schatten wat uw jaarlijkse kWh opbrengst zal zijn per zonnepaneel. 

Benieuwd naar uw jaarlijkse kWh opbrengst? We maken graag een plan voor u gericht op uw situatie.

Direct advies aanvragen