ZZP’er

ZZP’er en het gaat je goed. Met een stuk aanbouw dat functioneert als je kantoor (of salon) maak je behoorlijk wat uren in je kantoor aan huis. Maar je merkt toch dat je meer energie verbruikt dan je zelf in de eerste instantie dacht. Geen man overboord! Sterker nog, het heeft je geactiveerd om na te denken over je energieverbruik. Het besparen gaat al goed door bij de bouw van de aanbouw actie te hebben genomen met isolatie. Je gebruikt stekkers met timers en kunt met een goede thermostaat en een app op afstand de temperatuur in gaten houden. Maar kan dat wel? Wat zijn mijn mogelijkheden? Waar moet ik aan denken? En nog belangrijker, mag ik het aftrekken van de belasting? En wanneer?

ZZP’er

Waar moet ik als ZZP’er aan denken vanuit mijn onderneming? De fiscale voordelen verschillen per type ZZP’er.

  • Weet ongeveer hoeveel van de op te wekken zonne-energie je zakelijk gaat gebruiken.
  • Opgewekte zonne-energie kan pas vanaf 10% meegenomen worden als zakelijke aftrekpost.
  • Weet wat je wilt investeren als ZZP’er.
  • En natuurlijk moet je onderneming winst maken.

Aftrekposten

  • E.I.A. – Energie Investeringsaftrek. Dankzij het E.I.A. is het mogelijk een groot gedeelte van je zonne-energie investering (afhankelijk van de grootte van de investering) af te trekken van uw bedrijfswinst. Je komt hiervoor in aanmerking bij een systeem van minimaal 25 kWp, met een aansluiting van maximaal 3 x 80A. Het maximumbedrag dat voor E.I.A. in aanmerking komt is € 750,- per kW piekvermogen.
  • K.I.A. – Kleinschaligheid Investeringsaftrek. Met de K.I.A. kun je een bedrag tussen de €2.301,- en €311.242,- aftrekken dat je investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. K.I.A. is een percentage van al je investeringen in één jaar. De hoogte van het percentage hangt af van het geïnvesteerde bedrag.
  • BTW en algemene investeringsaftrek. Je mag natuurlijk ook de BTW van je investering in bedrijfsmiddelen aftrekken.

Deze lijst maakt het makkelijker om te weten wat zonnepanelen voor jouw onderneming kunnen betekenen. Ga jij er ook voor?